0472 22 32 32

Info@heideberg.be

Lindenstraat 28, 3140 Keerbergen

Het belang van vaccinatie voor je kat

Door je kat correct te laten vaccineren, kan je vermijden dat hij/zij gevaarlijke ziektes oploopt. De vaccins zorgen ervoor dat er antistoffen worden opgebouwd tegen deze ziektes, waardoor je kat hiertegen beschermd is.

Welke vaccinaties zijn er voor je kat?

De basisvaccinatie voor katten zorgt voor bescherming tegen drie belangrijke virussen.

Vaccinatie kat

Panleukopenievirus, ook wel “kattenziekte” genoemd, is een zeer besmettelijk virus dat vooral bij kittens en jonge katjes voorkomt. Kattenziekte veroorzaakt maagdarm-stoornissen en tast ook het beenmerg aan. Zieke katjes krijgen last van braken, bloederige diarree, koorts, verminderde eetlust, uitdroging en bloedarmoede. De dieren verzwakken meestal zo erg dat ze aan de ziekte overlijden. Wanneer een drachtige poes deze ziekte oploopt, kan dit leiden tot hersenschade bij de ongeboren kittens. Deze worden dikwijls gehandicapt geboren.

Katten kunnen besmet geraken met het panleukopenievirus via contact met besmette dieren (vooral via stoelgang en andere lichaamsvochten), maar ook wanneer de omgeving besmet is (slaapplekjes, etensbakjes, personen die in contact zijn geweest met zieke dieren, …). Bovendien kan dit virus tot een jaar lang overleven in de omgeving en zo dus nog zeer lang nadien andere katten besmetten.

Feliene Herpesvirus en Felien Calicivirus zijn beide virussen die niesziekte bij katten veroorzaken. Ze kunnen samen of apart voorkomen. Het Feliene Herpesvirus veroorzaakt vooral oogontstekingen en infecties van de bovenste luchtwegen. Eens een kat hiermee besmet geraakt, blijft dit virus altijd aanwezig in het lichaam. De kat kan het virus overwinnen, maar bij een verminderde weerstand (bv. door stress of ziekte) zal het virus opnieuw de kop opsteken. Het Feliene Calicivirus veroorzaakt zweren op de tong en in de mond en tast ook de bovenste luchtwegen aan. De katten krijgen dikke, taaie slijmen in de neus en in de keel, wat de ademhaling en eten bemoeilijkt. Besmette katten lopen het risico op het ontwikkelen van een longontsteking, welke soms erge vormen kan aannemen. Daarbij bestaat het gevaar dat ze hier een bacteriële infectie bovenop krijgen, waardoor de dieren nog zieker en zwakker worden. Indien dit onbehandeld blijft, kunnen katten hieraan sterven.

Katten kunnen elkaar besmetten via speeksel, snottebellen, oogvocht en aërosolen (kleine deeltjes die via de lucht worden verspreid). Niesziekte is zeer besmettelijk en kan katten van alle leeftijden aantasten. Ook via besmette kledij kunnen mensen het virus overdragen van de ene naar de andere kat.

Vaccinatie tegen Leucose of Feliene Leukemie virus

Dit vaccin behoort niet tot de basisvaccinaties, maar is wel heel belangrijk voor katten die buiten komen of naar een kattenpension gaan. Katten kunnen elkaar namelijk besmetten via speeksel, vechten, stoelgang en neusvocht. Een mamapoes kan haar kittens besmetten via de moedermelk. Als de mamapoes tijdens de dracht besmet geraakt, leidt dit meestal tot abortus van de ongeboren kittens.

Het virus zorgt er vaak voor dat katten in een slechtere algemene toestand verkeren. Sommige katten kunnen het virus overwinnen, maar bij veel dieren nestelt het Leucose virus zich in het beenmerg. Deze katten krijgen na verloop van tijd meestal lymfeklierkanker. Door de verminderde weerstand, zijn deze katten ook veel vatbaarder voor andere ziektes. Bij chronische Leukemie overlijden de dieren meestal binnen de drie jaar.

Vaccinatie tegen Rabiës of hondsdolheid is verplicht wanneer je je kat wilt meenemen naar het buitenland. Dit is een heel gevaarlijk virus dat kan worden overgedragen naar mensen. Besmetting gebeurt via bijtwondes. Dit virus tast het zenuwstelsel aan en zorgt voor ontsteking van de hersenen. Dit leidt tot gedragsveranderingen met extreme opwinding, angst en agressie. De dieren krijgen problemen met slikken en uiteindelijk treden er verlammingsverschijnselen op. Besmette dieren zullen na het optreden van de symptomen snel overlijden.

Onderschat het belang van vaccinaties niet en laat je kat tijdig beschermen.

Bekijk online de mogelijkheden om een afspraak te maken.

Maak online een afspraak

Of bel ons

0472 22 32 32